Showing posts with label Electric Traction info.... Show all posts
Showing posts with label Electric Traction info.... Show all posts

Sunday, 17 January 2016

Electric Traction -- MCQs with Answers

Electric Traction -- MCQs with Answers
.
.

1.    Which of the following is an advantage of electric traction over other methods of traction ?
(a)    Faster acceleration
(b)    No pollution problems   
(c)    Better braking action
(d)    All of the above
Ans: a
2.    Which of the following is the voltage for single phase A.C. system ?
(a)    22 V   
(b)    440 V
(c)    5 kV   
(d)    15 kV
(e)    None of the above
Ans: a

3.    Long distance railways use which of the    following ?
(a)    200 V D.C.
(b)    25 kV single phase A.C.    10.
(c)    25 kV two phase A.C.
(d)    25 kV three phase A.C.
Ans: b
4.    The speed of a locomotive is controlled by
(a)     flywheel   
(b)     gear box
(c)    applying brakes    11.
(d)    regulating steam flow to engine
Ans: b

5.    Main traction systems used in India are, those using
(a)    electric locomotives
(b)    diesel engine locomotives
(c)    steam engine locomotives
(d)    diesel electric locomotives
(e)    all of the above
Ans: e

6, in India diesel locomotives are manu¬factured at
(a) Ajmer   
(b) Varanasi
(c) Bangalore   
(d) Jamalpur
Ans: b

7. For diesel locomotives the range of horsepower is
(a) 50 to 200   
(b) 500 to 1000
(c) 1500 to 2500     
(d) 3000 to 5000
Ans: c

8. _______ locomotive has the highest operational availability.
(a)    Electric   
(b)    Diesel
(c)    Steam
Ans: a

9. The horsepower of steam locomotives is
(a)      upto 1500   
(b)     1500 to 2000
(c)      2000 to 3000     
(d)     3000 to 4000
Ans: a

10. The overall efficiency of steam locomo¬tive is around
(a)    5 to 10 percent
(b)    15 to 20 percent
(c)    25 to 35 percent
(d)    35 to 45 percent
Ans: a

11. In tramways which of the following motors is used ?
(a)    D.C. shunt motor
(b)    D.C. series motor
(c)    A.C. three phase motor
(d)    AC. single phase capacitor start motor
Ans: b

12. In a steam locomotive electric power is provided through
(a)     overhead wire
(b)     battery system
(c)    small turbo-generator
(d)    diesel engine generator
Ans: c

13.    Which of the following drives is suitable for mines where explosive gas exists ?
(a)     Steam engine   
(b)     Diesel engine
(c)    Battery locomotive
(d)    Any of the above
Ans: c

14.    In case of locomotives the tractive power is provided by
(a)     single cylinder double acting steam engine
(b)     double cylinder, single acting steam engine
(c)    double cylinder, double acting steam engine
(d)    single stage steam turbine
Ans: c

15.    Overload capacity of diesel engines is usually restricted to
(a)     2 percent   
(b)     10 percent
(c)      20 percent   
(d)     40 percent
Ans: a

16.    In case of steam engines the steam pressure is
(a)     1 to 4 kgf/cm2  
(b)     5 to 8 kgf/cm2
(c)    10 to 15 kgf/cm2
(d)     25 to 35 kgf/cm2
Ans: c

17.. The steam engine provided on steam locomotives is
(a)     single acting condensing type
(b)     single acting non-condensing type
(e)    double acting condensing type
(d)    double acting non-condensing type
Ans: b

18.    Electric locomotives in India are manufactured at
(a)     Jamalpur   
(b)     Bangalore
(c)     Chittranjan      
(d)     Gorakhpur
Ans: c
.
.
.

19.    The wheels of a train, engine as well as bogies, are slightly tapered to
(a)     reduce frietion
(b)     increase friction
(c)    facilitate braking
(d)    facilitate in taking turns
Ans: d

20.    Automatic signalling is used for which of the following trains ?
(a)     Mail and express trains
(b)     Superfast trains
(c)     Suburban and Urban electric trains
(d)     All trains
Ans: b

21.    The efficiency of diesel locomotives is nearly
(a)     20 to 25 percent
(b)     30 to 40 percent
(c)     45 to 55 percent
(d)    60 to 70 percent
Ans: a

22.    The speed of a superfast train is
(a)     60 kmph   
(b)     75 kmph
(c)    100 kmph
(d)    more than 100 kmph
Ans: d

23.    The number of passanger coaches that can be attached to a diesel engine locomotive on broad gauge is usually restricted to
(a) 5   
(b) 10
(c) 14   
(d) 17
Ans: b

24.    Which of the following state capitals is not on broad gauge track ?
(a)     Lucknow   
(b)     Bhopal
(c)    Jaipur   
(d)     Chandigarh
Ans: c

25.    Which of the following is the advantage of electric braking ?
(a)    It avoids wear of track
(b)    Motor continues to remain loaded during braking
(c)    It is instantaneous
(d)    More heat is generated during braking 
Ans: a

24.    Which of the following braking systems on the locomotives is costly ?
(a)    Regenerative braking on electric locomotives
(b)    Vacuum braking on diesel locomo-tives
(c)    Vacuum braking on steam locomo-tives
(d)    All braking systems are equally costly
Ans: a

27.    Tractive effort is required to
(a)     overcome the gravity component of train mass
(b)     overcome friction, windage and curve resistance
(c)    accelerate the train mass
(d)    do all of the above
Ans: d

28.    For given maximum axle load tractive efforts of AC. locomotive will be
(a)    less than that of D.C. locomotive
(b)     more than that of D.C. locomotive
(c)    equal to that of D.C. locomotive
(d)    none of the above
Ans: b

29.    Co-efficient of adhesion reduces due to the presence of which of the following ?
(a)     Sand on rails   
(b)     Dew on rails
(c)     Oil on the rails 
(d)     both (b) and (c)
Ans: d

30.    Due to which of the following co-efficient of adhesion improves ?
(a)     Rust on the rails
(b)     Dust on the rails
(c)    Sand on the rails
(d)    All of the above
Ans: d

31.    Quadrilateral speed-time curve pertains to which of the following services ?
(a)     Main line service
(b)     Urban service
(c)    Sub-urban service
(d)    Urban and sub-urban service
Ans: d

32.    Which of the following is the disadvantage of electric traction over other systems of traction ?
(a)     Corrosion problems in the under-ground pipe work
(b)     Short time power failure interrupts traffic for hours
(c)     High capital outlay in fixed instal-lations beside route limitation
(d)    Interference with communication lines
(c)     All of the above
Ans: c

33.    Co-efficient of adhesion is
(a)     high in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
(b)     low in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
(c)     equal in both AC. and D.C. traction
(d)    any of the above
Ans: b

34.    Speed-time curve of main line service differs from those of urban and suburban services on following account
(a)     it has longer free running period
(b)     it has longer coasting period
(c)    accelerating and braking periods are comparatively smaller
(d)    all of the above
Ans: d

35.    The rate of acceleration on suburban orurban services is restricted by the consideration of
(a)     Engine power
(b)     Track curves
(c)     Passenger Discomfort
(d)     Track size
Ans: c

36.    The specific energy consumption of a train depends on which of the following ?
(a)    Acceleration and retardation
(b)    Gradient
(c)    Distance covered
(d)    All of the above
Ans: d

.
.
37.    The friction at the track is proportional to
(a)     1/speed   
(b)     l/(speed)2
(c)     speed   
(d)     none of the above
Ans: c

38.    The air resistance to the movement of the train is proportional to
(a) speed   
(b) (speed)
(c) (speed)   
(d) 1/speed
Ans: b

39.    The normal value of adhesion friction is
(a) 0.12   
(b) 0.25
(c) 0.40   
(d) 0.75
Ans: b

40.    The pulsating torque exerted by steam locomotives causes which of the following?
(a)     Jolting and skidding
(b)     Hammer blow
(c)    Pitching
(d)    All of the above
Ans: a

41.    Which of the following braking systems is used on steam locomotives ?
(a)     Hydraulic system
(b)     Pneumatic system
(c)    Vacuum system
(d)    None of the above
Ans: c

42.    Vacuum is created by which of the following?
(a)     Vacuum pump
(b)     Ejector
(c)    Any of the above
(d)    None of the above
Ans: c

43.    The resistance encountered by a trainin motion is on account of
(a)    resistance offered by air
(b)    friction at the track
(c)    friction at various parts of the rolling stock
(d)    all of the above
Ans: d

44.   Battery operated trucks are used in
(a)     steel mills   
(b)     power stations
(c)    narrow gauge traction
(d)    factories for material transportation
Ans: d

45    method can bring the locomotive to dead stop.
(a)     Plugging braking
(b)     Rheostatic braking
(c)     Regenerative braking
(d)     None of the above
Ans: a

46.    The value of co-efficient of adhesion will be high when rails are
(a)     greased   
(b)     wet
(c)    sprayed with oil
(d)    cleaned with sand
Ans: d

47.    The voltage used for suburban trains in D.C. system is usually
(a)     12 V   
(b)     24 V
(c)     220 V   
(d)     600 to 750 V
Ans: d

48.    For three-phase induction motors which of the following is the least efficient method of speed control ?
(a)     Cascade control
(b)     Pole changing
(c)    Rheostatic control
(d)    Combination of cascade and pole changing
Ans: c

49.    Specific energy consumption becomes
(a)      more on steeper gradient
(b)      more with high train resistance
(c)    less if distance between stops is more
(d)    all of the above
Ans: d

50.    In main line service as compared to urban and suburban service
(a)    distance between the stops is more
(b)    maximum speed reached is high
(c)    acceleration and retardation rates are low
(d)    all of the above
Ans: d

51.    Locomotive having monomotor bogies
(a)     has better coefficient of adhesion
(b)     are suited both for passanger as well as freight service
(c)    has better riding qualities due to the reduction of lateral forces
(d)    has all above qualities
Ans: d

52.    Series motor is not suited for traction duty due to which of the following account ?
(a)       Less current drain on the heavy load torque
(b)      Current surges after temporary switching off supply
(c)      Self relieving property
(d)     Commutating property at heavy load
Ans: b

53.    When a bogie negotiates a curve, reduction in adhesion occurs resulting in

sliding. Thus sliding is acute when
(a)     wheel base of axles is more
(b)     degree of curvature is more
(c)     both (a) and (b)
(d)     none of the above
Ans: c

54.    Energy consumption in propelling the train is required for which of the following?
(a)     Work against the resistance to motion
(b)     Work against gravity while moving up the gradient
(c)     Acceleration
(d)    All of the above
Ans: d

55.    An ideal traction system should have
(a)     easy speed control
(b)     high starting tractive effort
(c)     equipment capable of with standing large temporary loads
(d)     all of the above
Ans: d

56    have maximum unbalanced forces
(a)    Diesel shunters
(b)    Steam locomotives
(c)    Electric locomotives
(d)    Diesel locomotives
Ans: b
.
.
Admin:- Bellapuri saikumar
                   ( Sai Saikumar Jn)

Monday, 15 June 2015

Electric Traction : Concepts ( sai saikumar jn)

Electric Traction : Concepts

Various systems for Traction:

 

1. Steam Locomotive :

This consists of a steam boiler which produces superheated steam at a pressure of 10 to 15 kg/cm2. This steam drives two double acting, non-condensing steam engines which provide the motive power for the train. The speed is controlled by regulating the flow of steam to the engine.
These engines have now become obsolete and are being gradually withdrawn from services.

2. Diesel Engines :

In these engines a multi cylinder diesel engine is. coupled to a dc generator which supplies power to the dc traction motors. These engines are available in 450 HP (shunter) to 2500 HP range. These are manufactured at Diesel Locomotive Workshops.
These engines can be easily started from cold conditions. Their availability is higher as compared to a steam engine. Also these engines have better a overall efficiency (around 25%) as compared to about 5 to 10 percent for steam locomotives.
 

3. Electric traction :

Here power is applied to the vehicle from an overhead wire suspended above the track.
Electric traction systems may be broadly categorized as those operating on :
1. Alternating current supply
2. Direct current supply.

In general following electric traction systems exist :

(A) AC 3 phase 3.7 kV system
(B) AC single phase 15/16 kV -161/25 Hz
(C) AC single phase 20/25 kV - 50/60 Hz
(D) DC 600 V
(E) DC 1200 V
(F) DC 1.5 kV
(G) DC 3 kV.

Electric Traction > Advantages :

Electrical transmission, which is usually applied to high power units, has following advantages:

1. It has smooth starting without shocks.
2. Full driving torque is available from standstill.
3. Engine can be run at its most suitable speed range. This given higher efficiency range.
4. Characteristics of traction motor and generator are so chosen that the speed of the traction unit automatically adjusts according to the load and gradient so as to maintain constant output and not to overload the diesel engine.
5. Electrical transmission docs not only work as torque converter but also works as reversion gear.

Traction System Efficiency
Steam locomotive 5-7%
Gas turbine electric locomotive 10%
Diesel electric locomotive 26-30%
Electric locomotive with thermal power plant 34-36%
Electrical locomotive with Hydroelectric power plant 40-42%


Electric Traction > AC SINGLE PHASE SYSTEM :

AC Single Phase System

In this supply is taken from a single overhead conductor with the running rails. A pantograph collector is used for this purpose. The supply is transferred to primary of the transformer through on oil circuit breaker. The secondary of the transformer is connected to the motor through switchgear connected to suitable tapping on the secondary winding of the transformer.

The switching equipment may be mechanically operated tapping switch or remote controlled contractor of group switches. The switching connections are arranged in two groups usually connected to the ends of a double choke coil which lies between the collections to adjacent tapping points on the transformer. Thus the coil acts as a preventive coil to enable tapping change to be made without short circuiting sections of the transformer winding and without the necessity of opening the main circuit.

DC Electric Traction System :

The transformation and high voltage generation of dc is very inconvenient to the dc supply used is at normally 600 V and this voltage is almost universal for use in urban and suburban railways. For direct current equipment, the series motor is universally employed as its speed-torque characteristics are best suited to traction requirements. Generally two or more motors are used in single equipment and these are coupled in series or in parallel to give the different running speeds required. The motors are initially connected in series with starting rheostats across the contact line and rails, the rheostats are then cut out in steps, keeping roughly constant current until the motors are running in full series. After this the motors are rearranged in parallel, again with rheostats, the rheostats are cut out in steps, leaving the motors in full parallel. The power input remains approximately constant during the series notching, then jumps to twice this value during the parallel notching. Thus a 4 motor unit will have three economical speeds when the motors are running in series, series - parallel connections. The rheostats are operated electro magnetically or electro-pneumatically.


Braking System:

When a locomotive is running at certain speed and if it is to be stopped within a short distance brakes are to be applied. For this purpose brake shoes are provided which are pressed against the wheels for retardation. Steam and diesel locomotives have pneumatic braking system. Some electrical methods of braking have also been devised which are used mainly to step electric motors. During electric braking the kinetic energy of the motor and the coupled mechanism is steadily dissipated in some form or other and the speed of the machine goes on reducing. Four method of electric braking are:

1. Magnetic braking :

In this case the excitation of the armature is disconnected from the supply but the excitation remains on. When the armature rotates in the fixed field, there is reversal of flux in the armature and the iron losses are fed from the kinetic energy of the rotating components and the machine retards. This method can be adopted for shunt, compound „nd synchronous motors. In case of series motors the field cannot stand the full rated voltage, so separate battery has to provided for excitation during braking.

2.Braking through Plugging :


In this case the connections of excitation are reversed. The motor tends to rotate in the reverse direction. Care should be taken to disconnect the motor when it has just stopped This method can be used for small motors and is not suitable for traction motors which are generally of large size.

3. Resistance braking :


In this the motor after switching off is made to run as a generator. The output of generator is consumed in resistance thereby causing retardation.

4. Regenerative braking :

In this method although motor is made to run as a generator but the current instead of being fed to a resistance is fed to the mains. The essential condition for this is that the induced emf should be slightly more than the supply voltage. This method of braking cannot be used for synchronous motors.

Requirements of braking system :

Before we deal with various systems of braking we will first enumerate various desirable requirements which a braking system should satisfy. These are:
1. The braking system should be robust, simple and easy for driver to control and operate. It should require less maintenance and should be reliable.
2. The system should apply brakes simultaneously over all the vehicles.
3. Brake actuation time should be as small as possible.
4. To avoid damage to the goods and discomfort to the passengers, normal service application of brakes should be very gradual and smooth.
5. In case of emergency braking, safety consideration is the prime most consideration. As such retardation rate would be maximum consistent with the safety, so as to make unfailing halt in the minimum possible distance.
6. In order to obtain uniform deceleration, braking force applied to the axle should be proportional to axle load.
7. The braking system should be inexhaustible i.e. repeated quick application of brake should be possible without needing any relaxation, recuperation or normalizing time in between consecutive operations.
8. Kinetic energy of the train should as far as possible be stored during braking which could subsequently be utilized for accelerating the train.
9. There should be automatic slack adjustment for constant piston stroke as a result of wear on the rim and the brake blocks in the case of mechanical braking.

Speed time curve for braking system :

Speed Time Curve

The typical speed time curve for a locomotive is shown in Figure given above. The curve may be broadly split into the following periods :

1. Braking phase : Acceleration period :

From starting to the stage when locomotive attains maximum speed, the period is known as acceleration period, as the vehicle is constantly accelerated. This is represented by OA portion of the curve and time duration is t1.

2. Braking phase: Free running :

During this period the motor develops enough torque to overcome the friction and wind resistance and hence the locomotive runs at constant speed. This is shown by the portion AB of the curve.

3. Breaking phase : Coasting :

When the locomotive is running at certain speed, if the motor is switch off, due to inertia the vehicle will continue to run, of course with little deceleration due to friction and windage.

4. Braking phase: Braking :

The locomotive is retarded to stop it within short distance and at a particular spot. The shape of the curve will change depending upon the distance between consecutive stations .

from ur's -- Bellapuri saikumar
                       ( www.facebook.com/saikumar544 )

Wednesday, 3 June 2015

Q:What's electric traction? ( sai saikumar jn )

Q:What's electric traction?
.
 A:Traction implies with the electric power for traction system i. e. for railways, trams, trolleys etc. electric traction implies use of the electricity for all these. 
 
 Now a day, magnetic traction is also utilised for bullet trains. Essentially dc motors are utilized for electric traction systems. 
.
 From ur's :- Bellapuri saikumar ( sai saikumar jn )